torsdag 19 mars 2015

Långjäst sirapslimpa

Ingredienser

2 st 1L limpor

10 g färsk jäst
6 dl lättmjölk
360 g vetemjöl special
440 g rågsikt
2 dl mörk sirap
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt

Till utbakningen:
55 g rågsikt

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, mjöl, rågsikt, sirap, tärnat smör och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar (över natten).
  2. Skrapa ur degen på ett väl mjölat bakbord och dela  degen i två delar. Vik in kanterna försiktigt och för över degen i två smorda 1-liters formar. Strö över råksikt och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Skåra toppen på bröden med en vass kniv. Sätt in formarna i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca 40 minuter till en innertemperatur på 98 grader.
  4. Låt bröden svalna något innan de tas ut ur formarna. Låt därefter svalan på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar