Ingredienser
12 personer
Deg:
250 g smör
3 msk vatten
6 dl vetemjöl, (300 g)
2 dl grahamsmjöl
Fyllning:
| 800 g | lammfärs, eller nötfärs |
|---|---|
| 200 g | fetaost |
| 2 förpackningar | krossade tomater, (500g) |
| 4 klyftor | vitlök |
| 1 msk | oregano |
| 0,5 dl | tomatpuré |
| 250 g | körsbärstomater |
| 3 st | gula lökar |
| 2 tärningar | köttbuljong |
| 4 dl | ost, riven |
| 1 burk | oliver, kalamata utan kärnor (290 g) |
| 2 msk | rapsolja |
| 1 tsk | salt |
| 0,5 tsk | svartpeppar, nymald |
| sallad | |
|---|---|
| yoghurt, vitlökskryddad matyoghurt |
| oregano, färsk |
|---|
- Hacka samman de båda mjölsorterna och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt pannan stå i kylskåpet ca 30 min.
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan ca 5 min. Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig och fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatkross och puré och smula i buljongtärningarna. Låt puttra utan lock ca 15 min. Krydda med oregano.
- Skär fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av.
- Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Häll färsröran i pajskalet och stick i fetaost, oliver och halverade tomater. Strö över osten.
- Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills pajen fått fin färg. Garnera med oregano. Servera med en stor skål sallad och gärna en klick vitlökskryddad yoghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar