söndag 30 december 2012

Ankbröst med apelsinsås

2-3 ankbröst (eller totalt ca 6-700 gram ankbröst) eller en hel anka på ca 2-2,5 kg
3 krm salt
2 krm vitpeppar
4 fina apelsiner

Till apelsinsås:
3 msk strösocker
0,5 dl rödvinsvinäger
4 dl buljong, helst mörk ankbuljong eller kycklingbuljong eller vatten
1 dl madeira eller portvin
2 msk maizena majsstärkelse
3 msk madeira eller portvin
2-3 msk apelsinlikör
2 tsk citronsaft eller orange bitter
1 msk smör

APELSINSÅS:
Innan du steker ankbröst eller helsteker ankan gör du apelsinsåsen.
Skölj apelsinerna och skala dem med potatisskalare.
Strimla skalen och koka dem i 1 liter vatten i 2-3 minuter.
Sila av och spara apelsinskalen. Koka socker och vinäger i en såskastrull så att det mörknar i ca 5 minuter. Obs ska ej brännas bara bli karamell.
Tillsätt ankbuljong, kycklingbuljong, stekbuljong eller bara vatten samt madeira eller portvin. Sjud så att karamellen löser sig. Rör ihop maizena och lite madeira eller portvin kallt i ett glas och tillsätt det under omrörning för att reda apelsinsåsen.
Då tillsätter du också de kokta apelsinbitarna och vispar ner en klick smör. Smakar av med salt, peppar, apelsinskal, lite apelsinlikör och lite citronsaft eller orange bitter.

LAGA ANKBRÖST:
Om du har ankbröst stek så här: Sätt ugnen på 120 grader. Krydda ankbrösten med salt och peppar. Skär 1x1 cm rutmönster i fettlagret. Sätt på en stekpanna och stek dem med fettsidan nedåt i 4 minuter och vänd och stek 2 minuter till.
Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och täck med folie.
Efterstek dem i ugnen i 20 minuter. Har du en stektermometer så ska innertemperaturen vara ca 60 grader.
Låt ankbrösten vila i folien i några minuter när du tagit ut dem.
Knaprigt ankskinn får du om du bryner skinnsidan hastigt precis innan servering.
Akta så du inte översteker ankbrösten bara.
Skär upp dem i skivor och lägg på fat och skeda över lite apelsinsås.
Servera apelsinfiléer i högar på fatet. Servera resten av såsen bredvid och potatistillbehör enligt tycke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar