lördag 16 maj 2015

Kolasås med salt

2,5 dl socker
6 msk smör (80g)
1 1/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt

1. Häll ca 1 msk socker i mitten av en medelstor kastrull/stekpanna. Värm på medelvärme och var försiktig så att inte sockret bränns.
2. Låt sockret smälta. Lyft och skaka kastrullen försiktigt, så att sockret flyter ut. Då smälter det lättare och du förhindrar att det bränner fast. OBS! Rör inte runt i sockret, låt kastrullen göra jobbet.
3. När sockret smält, strö ner ett par matskedar till. Upprepa steg två och tre tills allt socker smält och fått en gyllene bärnstensfärg.
4. När allt socker smält: Tillsätt smöret, lite i taget, och rör om ordentligt tills det blandat sig.
5. Ta kastrullen av plattan och tillsätt grädden. Häll försiktigt och akta stänk och skvätt.
6. Rör i flingsalt och vaniljsocker och blanda ordentligt.
7. Häll i glasburk och låt svalna. Förvara i kyl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar