1 bröd
Ingredienser
5½ dl vatten
350 g rågsurdeg
5 g jäst
660 g vetemjöl
180 g rågmjöl
10 g salt
Gör så här:
- Blanda vatten, surdeg, jäst, vetemjöl och rågmjöl och knåda ca 3 minuter på låg hastighet. Arbeta ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet. Tillsätt salt och kör 2 minuter till. Degen skall vara len och ganska lös.
- Låt degen vila under lock i 2-3 timmar. Stöt degen en gång under tiden.
- Skrapa ut degen på en mjölad arbetsbänk och vik in kanterna mitt mitten med degskrapan. För över degen med skarven uppåt till en jäskorg. Strö över lite mjöl och ställ i kylskåp över natten (ca 10 h).
- Ta ut ur kylen och låt stå i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt i ugnen som skak bli varm. Stjälp upp bröder på den varma plåten och snitta brödet i ett snyggt mönster. Sätt in plåten och sänk temperaturen till 225 grader. Spruta också in lite vatten med en blomspruta.
- Öppna luckan 2 gången under gräddningen. Grädda i ca 40 minuter tills brödets innertemperatur är 98 grader.
- Låt bröder svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar