lördag 9 maj 2015

Choklad-kola kaka a la Jan Hedh

Lyxig kladdkaka som bäst avnjuts i små munsbitar till kaffe eller ett glas rödvin.

Botten
200 g smör
270 g strösocker
100 g ägg
120 g vetemjöl
40 g kakao
12 g vaniljsocker
5 g bakpulver

Kola
200 g vispgrädde
180 g strösocker
100 g ljus sirap
100 g mörk choklad 70%
100 g smör

Rostad hyvlad mandel

Gör så här:

Botten

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Smält smöret
  3. Lägg sockret i bunken och häll över smöret. Rör ordentligt, gärna med elvisp.
  4. Tillsätt äggen lite i taget och blanda sedan i övriga ingredienser.
  5. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten
  6. Grädde i ugn i ca 27 minuter
  7. Tar ur botten ur långpannan och tryck ner kanterna, kakan skall vara jämn. Låt svalna

Kola

  1. Koka upp grädde socker och sirap till kolan.
  2. Blanda i chokladen och koka till 114 grader.
  3. Rör i smöret

Montering

  1. Bred kolan ovanpå den avsvalnade bottnen.
  2. Strö över rostad hyvlad mandel.
  3. Sätt formen i kulen tills kolan stelnar
  4. Dela kakan i små munsbitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar