söndag 27 september 2015

Korvbröd

24 st

Ingredienser:
6 dl mjölk eller vatten
1/2 dl olja
75 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 15 dl vetemjöl

  1. Värm vätskan till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
  2. Tillsätt olja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
  4. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla ut dem till långa bröd, som läggs på plåt att jäsa ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 240°.
  6. Pensla korvbröden och strö ev på frön. Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter.
  7. Låt bröden kallna under bakduk på galler. De går bra att frysa.

onsdag 23 september 2015

Havtornsmarmelad med morot

2 liter
1 kg Havtorn
400 g Morötter
4½ dl Vatten
8 dl Strösocker
1 påse gult melatin (25g)
1. Passera bären genom en sil, skala och finriv morötterna
2. Koka morötterna i vattnet ca 5 minuter, tillsätt havtornssaften och koka upp
3. Rör ner melatinet och koka 1 minut, blanda i sockret lite i taget, låt koka upp på nytt och låt koka 1 minut
4. Skumma marmeladen och häll upp på väl rengjorda burkar och förslut genast

fredag 21 augusti 2015

Kycklingspett med jordnötssås och mangosallad

Kycklingspett:

700 g Kycklingfilé
1 dl ketjap manis (söt soyasås, alternativt koka ihop soja, honung och farinsocker tills det känns rätt :) )
1 tsk sambal oelek (chilipasta)
2 tsk rapsolja
1 tsk sesamolja
1 tsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Grillspett

Marinera spetten i 30 minuter innan grillning.

Jordnötssås:

1 1/2 dl vatten
150 g jordnötssmör
lite marinad
Sambal oelek efter smak
Limesaft för att öka syran lite

Koka upp vatten, blanda ner jordnötssås, låt koka ihop lite och smaksätt med sambal och syra.

Gurk och Mangosallad:

1 stor mango, i tärningar
1/2 gurka i tärningar
3 vårlökar, hackade
1/2 röd chili, finhackad
1 tsk riven ingefära
1/2 lime, saften

Blanda ihop ingredienserna i en stor skål. Kan stå en stund innan servering.

fredag 31 juli 2015

Grahamsvåfflor

8st

2 ½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
75 g smält smör

Gör så här:

  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och smör. Vispa ihop allt till en jämn smet. Låt smeten svälla i kylen i ca 1 tim.
  2. Värm upp våffeljärnet.
  3. Smörj våffeljärnet med smör. Häll ca 1 dl smet per våffla. Grädda våfflorna tills de får en gyllenbrun färg.

Fungerar bra både med sylt och grädde och skagenröra.

tisdag 21 juli 2015

Grötbullar

12-16 st

Gröt
2 dl havregryn
3 ½ dl vatten, kallt
50 g smör, rumsvarmt

Deg:
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
10 g salt
30 g ljus sirap
650 g vetemjöl

Garnering
havregryn

Gör så här:

  1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  4. Dela degen i 12-16 bitar.Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite.
  5. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
  6. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Total tid: 1 h 55 min

måndag 13 juli 2015

Nektaringalette


2 personer
1 fryst smördegsplatta
1 tsk smält smör
½ dl riven mandelmassa
1 st Nektarin
1 msk farinsocker
Sätt ugnen på 225 grader, dela smördegsplattan på mitten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smält smör, lägg på mandelmassa i mitten.
Skär nektarinen i tunna skivor och lägg på mandelmassa, strö över farinsocker.
Grädda i ugn 10-15 minuter, passa noga!
Serveras ljummen med t ex glass.


lördag 11 juli 2015

Morotslimpa med råg

2 st

Ingredienser
50 g jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
100 g morötter, rivna
100 g grovt rågmjöl
910 g vetemjöl
17 g salt

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
  2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper, kan skippas om du har teflonformar.
  3. Snitta limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. 
  4. För kalljäsning, täck formen med plastfolie och låt den jäsa i kylen över natten. Sätt ugnen på 250 grader. Annars sätt in bröden direkt i ugnen. 
  5. Sänk värmen till 190 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen.
Total tid: 2 h 10 min (tid för kalljäsning tillkommer)