12-16 st
Gröt
2 dl havregryn
3 ½ dl vatten, kallt
50 g smör, rumsvarmt
Deg:
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
10 g salt
30 g ljus sirap
650 g vetemjöl
Garnering
havregryn
Gör så här:
- Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten.
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
- Dela degen i 12-16 bitar.Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite.
- Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
- Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
- Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Total tid: 1 h 55 min
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar