lördag 11 juli 2015

Morotslimpa med råg

2 st

Ingredienser
50 g jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
100 g morötter, rivna
100 g grovt rågmjöl
910 g vetemjöl
17 g salt

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
  2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper, kan skippas om du har teflonformar.
  3. Snitta limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. 
  4. För kalljäsning, täck formen med plastfolie och låt den jäsa i kylen över natten. Sätt ugnen på 250 grader. Annars sätt in bröden direkt i ugnen. 
  5. Sänk värmen till 190 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen.
Total tid: 2 h 10 min (tid för kalljäsning tillkommer)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar