torsdag 23 januari 2014

Gulasch

4 portioner

Ingredienser:
• 650 g högrev
• 2 stora gula lökar
• 1 oxbuljongtärning
• 2 tsk malen sv. peppar
• 1 tsk nymalen vitpeppar
• 3 msk rött paprikapulver
• 1 tsk cayenne- eller chilipulver
• 1½ röd färsk paprika (helst spetspaprika)
• 2 msk smör
• olja till stekning
• 1 msk Heinz tomatpuré
• 3 msk (!) mejram
• ev. vetemjöl till redning
• 1 tsk malen kummin (ej spis!)
• 3/4 l vatten

Gräddfil till servering.


Arbetsgång:
Ta ut köttet ur kylen och låt det vila i rumsvärme i ca 20 minuter. Dela det i stora tärningar på ca 3,5 cm.
Sätt på en stekgryta på 4:ans värmeläge. Häll i en neutral matolja och släng i köttet och det separerade benet när oljan har nått rätt temperatur (känn med handryggen. Från ca 3 cm avstånd skall det kännas varmt).
Under tiden finhackar man löken och adderar till köttet. Sänk värmen till 3:an och fräs tills löken och köttet är brunt. Rör om ofta!
Tillsätt: buljongtärning, tomatpuré, peppar, kummin, paprikapulver och chilipulver. Fräs i ca 2 - 3 minuter.
Häll på vattnet och sänk värmen till 2:an. Sjud i ca 1 h och 40 minuter. Strimla den färska röda paprikan (fint!). Värm en liten kastrull på spisen med smör i. När smöret har tystnat så lägger man in den strimlade paprikan och tillsätter vitpepparn. Stek nu paprikan på låg värme utan att den tar färg i ca 6 minuter. Ta alltsammans av plattan och låt svalna något.
När köttet börjar bli färdigt (mjukt så det vid tryck ramlar isär) så tillsätter man paprikan i sitt smör samt hela mängden mejram. Rör om, låt svalna något och servera helst med knödel.
Obs, om gulaschen mot all förmodan skulle råka vara för vattnig så får man reda med mjöl. Det har dock inte hänt mig på många år. Orsaken till detta kan oftast vara dålig kvalité på köttet. Det kan också vara tvärtom. Gulaschen är alldeles för stabbig. Då måste man självklart späda ut med vatten.

Kommentar 20140123: Mycket fin smak på gulaschen. Jag använde kanske 1 tsk torkad mejram och det var tillräckligt för vår smak. Jag hade även med 4-5 potatisar i småbitar som jag lade i när det var 20 minuter kvar. Resterna som blev kvar åt vi med potatismos ett par dagar senare, funkade kanon det också.

torsdag 9 januari 2014

Pocherad torsk med boef bourgnon sås och potatispure

2 portioner

Ingredienser

300 g torsk, filé eller rygg 
salt 
svartpeppar

1/2dl vitt vin

1/2 Fiskbuljongtärning + vatten

Boeuf Bourguignon3 dl svamp, blandad 
100 g bacon, tärnat 
8 st steklökar, skalade 
1 st vitlök, finhackad 
smör 
1 dl vin,rött 
2 dl kalvbuljong
Potatispuré400 potatis, skalad 
50 g smör 
1 dl mjölk 
1 msk persilja, finhackad 
Salt, efter smak 
Svartpeppar, efter smak 


Gör så här

1. Fisk
Sätt ugnen på 140 grader.

2. Rimma torsken med salt i iskallt vatten 30 minuter och lägg den i en ugnsform. Häll på fiskfond och vin så att det nästan täcker.

3. Sätt in den i ugnen, använd gärna stektermometer då kärntemperaturen ska vara 48 grader. Det tar ungefär 15 minuter.

4. Boeuf Bourguignon
Stek svamp, bacon, lök och vitlök i smör så att svamp och bacon får en gyllenbrun färg.

5. Tillsätt vinet och kalvbuljong och låt koka i 20 minuter så att vätskan reduceras till hälften.

6. Potatispuré
Koka potatisen försiktigt i saltat vatten.

7. Häll av vattnet och låt potatisen stå och ånga av i några minuter. Smält smöret och värm mjölken lite under tiden.

8. Pressa potatisen och tillsätt smör och mjölk i omgångar tills du får bra konsistens på purén.

9. Blanda i persilja och smaka av med salt och peppar.

10. Avslutning
Lägg purén i mitten av tallriken och tryck till med en sked så att du får en "grotta". Där lägger du grytan med sås och sedan placerar du fisken på toppen.

söndag 5 januari 2014

Rocky road fudge

50 rejäla bitar

Ingredienser
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
397 g sötad kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl minimarshmallows
2,5 dl jordnötter, helst osaltade, rostade

Tillagning
1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.
2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
3. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.
Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
4. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
5. Skär i rutor. Förvara i kyl.

Kommentar 20140105: Kanongott, fungerar säkert bra med lite pistaschnötter i. Vi använde marabou mjölkchoklad & 70% premium. Nästa gång borde vi testa med daimchoklad för att få in lite krokant.

 

söndag 29 december 2013

Fisk med tomatrisotto och basilikabuljong

Ingredienser
600 g gös, eller annan vit fisk, av rygg, med skinn
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Risotto
250 g cocktailtomater
2 st schalottenlökar
1 st vitlök, klyfta
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
25 g smör
2 dl parmesanost, riven

Basilikabuljong
1 st basilikablad, löst packade
0,5 st vitlök, klyfta, finhackad
25 g smör
1,5 dl kycklingbuljong, av fond

Garnering
Rucolasallad, svartpeppar

Tillagning
1. Basilikabuljongen: Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på het buljong. Kör ca 30 sek eller tills buljongen fått en fin grön färg. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 150°.
2. Risotton: Snitta och skålla körsbärstomaterna 5 sek i kokande vatten. Häll av vattnet och kyl dem i kallt vatten och dra av skalet och halvera tomaterna. Ställ åt sidan.
3. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, fräs ris och lök under omrörning ca 1 min. Häll i vinet och låt koka in och blanda sedan i tomatjuicen och rör om, sänk värmen.
4. Blanda vattnet med kycklingfonden i en tillbringare. Sjud risotton på medelvärme, rör och späd lite åt gången (ca 1 dl) med kycklingbuljong tills all buljong har kokat in. Det tar ca 18 min tills
risotton är klar. Blanda i parmesanost och smör samt de halverade cocktailtomaterna. Håll varmt medan fisken lagas.
5. Skär fiskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek dem hastigt i smör i het panna. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen ca 8 min.
6. Servera risotton med fisken och basilikabuljongen runt om.
Garnera med några rucolablad.

fredag 27 december 2013

Pasta med svamp och lufttorkad skinka

Ingredienser
300 g pasta, 4 port, kokt
1 l blandsvamp, t ex skogschampinjoner, ostronskivling, shiitake
1 st vitlöksklyfta
4 st skinka, lufttorkad, 4-5 skivor
1 msk olivolja
2 msk oreganoblad, eller 1 tsk torkad oregano

Tillbehör
4 msk parmesanost, färskriven
1 st sallad

Tillagning
1. Ansa och skölj svampen om det behövs. Skär champinjonerna i bitar, strimla ostronskivlingen dela shiitaken. Skala och skiva vitlöken. Dela skinkan i bitar.
2. Fräs svamp, vitlök och skinka i oljan, 5–10 min. Blanda i oregano och pasta och låt allt bli genomvarmt. Servera med parmesanost och sallad.

Kommentar 20131227: väldigt gott, vi gjorde tomattagliatelle som pasta vilket lyfte rätten ytterligare.

fredag 20 december 2013

Grillade pilgrimsmusslor med balsamtomatsmör

4 portioner

Ingredienser
12 st pilgrimsmusslor
2 st schalottenlökar
2 msk balsamvinäger
2 st tomater, inlagda soltorkade
2 st salladslökar, det gröna, el strimlat grönt av purjolök
75 g smör

Servering
1 knippa timjan
1 nypa havssalt
1 nypa svartpeppar

1. Tina pilgrimsmusslorna. Skala och finhacka schalottenlöken och koka den mjuk i vinägern ett par minuter.
2. Skär tomaterna i småbitar och hacka den gröna löken, lägg med det i det lilla koket och vispa därefter ner smöret i omgångar. Ställ tomatsmöret åt sidan.
3. Hetta upp en grillpanna. Torka av och olja pilgrimsmusslorna. Grilla dem över hög värme tills de är randiga och genomstekta ca 5 min.
4. Lägg upp på portionstallrikar med balsamtomatsmöret och lite sallad och repa över färsk timjan.

torsdag 12 december 2013

Fläskfilegryta med svamp

4 pers

ca 700g fläskfilé
2 tsk dijonsenap
1 paprika
1 vitlök
2msk hackad persilja ( kan uteslutas om man vill, det funkar bra ändå)
1 lök
1msk tomatpuré
färska champinjoner
ca 1msk kalvfond
skvätt honung
3dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
salt peppar

Stek köttet i mindre skivor, krydda. Fräs lök med vitlök, paprika. Stek champinjonerna, lägg i allt i grytan. Tillsätt resten, låt koka ihop.
Sänk värmen och koka under lock i ca 10 minuter.