måndag 28 mars 2016

Tekakor

ca 30 st

1 dl havregryn/råggryn/fiberhavregryn
5 dl vatten
50 g smör
0.3 dl honung
2 tsk salt
50 g jäst
10 dl rågsikt

Gör så här:
1. Koka en gröt på havregryn och 2,5 dl vatten.
2. Smält smöret i gröten, samt blanda i resten av vattnet, honung och saltet.
3. Smula jästen i en bunke, ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
4. Blanda i mjölet och arbeta degen ihop till en deg.
5. Låt jäsa 30 minuter.
6. Ha upp degen på ett bakbord och knåda den lite. Kavla ut degen ca 0,5 cm hög. Stansa ut hjärtan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga tekakorna med en gaffel.
7. Låt jäsa under en handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de får en gyllene färg.
9. Pensla tekakorna med lite vatten direkt de kommer ur ugnen så blir de härligt mjuka.

Kalljäst råglimpa

1 bröd

15 g jäst
340 g mjölk
60 g sirap
2 tsk salt
287 g vetemjöl
169 g fint rågmjöl
30 g smör

Pensling
1 ägg
1 msk vatten
2 msk blandade fröer

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap och salt. Blanda vetemjöl och rågmjöl och tillsätt till degvätskan. Blanda väl. Låt stå i 20 min.

2. Skiva ned smöret i bunken och knåda i maskin i 8 min, eller för hand några minuter längre. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 tim.

3. Smöra en avlång form, 1 1/2 liter. Ta upp på mjölat bakbord och knåda ihop igen. Platta ut degen till en rektangel och rulla ihop. Lägg i formen med skarven nedåt. Täck med plastfilm och ställ i kylskåpet över natten.

4. På morgonen: Ta ut limpan från kylen och sätt ugnen på 190 grader. Vispa samman ägg och vatten och pensla brödet. Strö över dina frön och skåra brödet tre gånger med en vass kniv.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min, eller till brödets innertempertur når 94 grader.

torsdag 18 februari 2016

Räkpasta för två

Ingredienser:
500 gram stora räkor (med skal)
olivolja
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
10 champinjoner
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
chiliflakes
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
salt

Serveras med pasta

Gör så här:
Skala räkorna och lägg undan. Skiva champinjonerna & finhacka lök & vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja, fräs den finhackade löken, vitlöken & champinjonerna tills de fått en glansig och vacker färg. Strö över valfri mängd chiliflakes, alt. cayennepeppar. Strimla paprikan och vänd ner i panna tillsammans med crème fraîche & chilisås. Låt sjuda upp och smaka av med lite salt & ev mer cayennepeppar. Ta bort från plattan och vänd ner räkorna.

söndag 31 januari 2016

Fisksoppa med körsbärstomater

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

600 g vit fisk, t ex lubb, sej eller flundra
1 tsk salt
1 liten rödlök
1/2 tsk stötta spiskummin
2/3 tsk stött anis
2 msk god olivolja
1 burk körsbärstomater, helst Muttis
2 klyftor vitlök
2-6 dl mycket svag kycklingbuljong eller fiskbuljong
1 msk pressad lime
ev några droppar tequila
Habanerotabasco eller annan habanerosås efter behag
1 msk zestat limeskal (det gröna på skalet, finstrimlat)
3/4 dl grovhackad koriander

Skär fisken i stora munsbitar och blanda med salt.  Låt stå framme medan du pysslar med resten.

Skala och klyfta löken tunt. Fräs löken i olja tillsammans med spiskummin och anis. Löken ska mjukna något och få en aning färg.

Slå på tomaterna och låt puttra ca 5 minuter (gärna 15). Pressa ner vitlöken. Slå på buljongen och låt puttra ytterligare 5 minuter.

Vänd ner fisken i tre omgångar. Hetta upp, rör om och låt fisken bli färdig under lock, ett par minuter.

Smaka av med pressad lime, habanero och tequila. Kanske en nypa socker? Strö över limeskal och koriander

tisdag 19 januari 2016

Kyckling Korma a la Naveed

  • 2kg kycklingfile
  • 2-3 msk hackad vitlök
  • 2-3 msk hackad ingefära
  • 3 st hackade gröna chili
  • 1-2 tsk salt
  • 1 tsk Haldi /gurkmeja 
  • 1-2 tsk chilipulver
  • 2-3 tomater, ca en halv burk
  • 6 tsk matyoghurt
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 6 tsk vatten
  • Hönökaka
  • Ghee
  1. Stek vitlöken i oljan en minut, den ska inte ta färg 
  2. Tillsätt kycklingen, stek i 2-3 minuter
  3. Tillsätt salt, gurkmeja, chilipulver. Koka bort överflödig vätska.
  4. Tillsätt ingefära och grön chili, rör om och tillsätt yoghurt och tomater.
  5. Låt koka i 15 minuter, rör om då och då.
  6. När oljan börjar separera, tillsätt en halv dl vatter och rör om
  7. Blanda vatten och majsstärkelse. Tillsätt i grytan tills grytan får rätt konsistens.
  8. Garnera med korianderblad
  9. Servera med ugnsvarm hönökaka som strukits med ghee.

lördag 26 december 2015

Vietnamesiska vårrullar

Ingredienser:
1 pkt rispapper, ca 12st

Fyllning:

100 g glasnudlar, ­vermicelli

500 g räkor med skal

1 msk ljus soja

1/2 lime, pressad saft

1 Babyspenat/plocksallad
1 dl böngroddar

1 morot

1/2 mango

1/2 röd paprika


Dipsås 1
1 msk sweet chilisås

1/2 dl vatten

1 msk rörsocker

1/2 lime, pressad saft

1 msk ljus soja

1 vitlöksklyfta

1 tsk färsk ingefära

1 tsk majsstärkelse


Dipsås 2:
1 dl  majonnäs
1 tsk  sesamolja
1 tsk  finriven färsk ingefära
2 tsk  chilisås, av typ sriracha
1 st  röd chili, fint hackad

Tillbehör:
Krossade jordnötter

Gör så här:
1. Koka glasnudlarna mjuka i lättsaltat vatten enligt förpackningen. Spola av dem med kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och grovhacka räkorna, blanda dem i en skål med klippta glasnudlar, ljus soja, limesaft och koriander.

2. Sås 1: Blanda sweet chilisås, vatten, socker, lime, soja, skalad, riven vitlöksklyfta, riven ingefära och majs­stärkelse i en kastrull. Vispa under tiden, låt såsen koka i 3 minuter. Häll upp i en skål och låt den svalna.

3. Sås 2: Blanda ihop alla ingredienser.
4. Skölj salladen och låt den rinna av i ett durkslag. Skölj böngroddarna. Skala och skär morot och rättika i smala tändsticksstavar.

5. Dela och kärna ur mangon och skär fruktköttet i klyftor. Filea bort skalet och skär klyftorna i tändsticks­stavar. Dela, ta bort kärnor och skär paprikan i långa, smala strimlor. Blanda mango och paprika i en skål med bön­groddar, morot och rättika.

6. Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i 10 sekunder. Lägg det på en skärbräda. Lägg ett salladsblad i mitten­ av papperet. Lägg på lite av räk- och glasnudelblandningen och grönsaks- och frukt­blandningen.

7. Rulla samman en fast rulle till hälften. Vik in sidorna och rulla färdigt. ­Upprepa med resterande ­rispapper. Dela rullarna på snedden och lägg upp på ett fat. Strö över koriander­blad och rostade hackade cashewnötter. Servera med dippsås och lime.

torsdag 3 december 2015

Black Chicken a la Naveed

Ingredients:

1 kilogram chicken cut into small pieces
1 tablespoon chopped ginger
1 inch piece ginger thin sliced strips.
4-5 - green chilies cut into half
2 - green chilies fine chopped
3 - tomato finely chopped
2 teaspoons black pepper, powder
1 tablespoon garam masala
4 tablespoons finely chopped fresh coriander l
2 teaspoons salt
1\2 cup oil How to Cook:

1. Heat oil in a shallow frying pan or "karahi" (looks like wok). Add chopped ginger and green chili, stirring frequently fry for 2 minutes.
2. Add chicken and salt. Stirring frequently fry until the meat is well browned
3. Add chopped tomatoes, stirring frequently fry the meat mixture for about 10 minutes until the tomatoes are reduced to a pulp. Add a little water if necessary to prevent the mixture from sticking to the bottom of the pan. Keep frying until the oil begins to separate.
4. Add ginger sticks, chopped green chili, black pepper, garam masala and little water.
5. Reduce the heat to low, cover with a tight fitting lid and cook for 15 minutes until the chicken is tender. Sprinkle with finely chopped coriander leaves
6. Serve hot with Nan or Chapati and RAITA!!.