måndag 28 mars 2016

Tekakor

ca 30 st

1 dl havregryn/råggryn/fiberhavregryn
5 dl vatten
50 g smör
0.3 dl honung
2 tsk salt
50 g jäst
10 dl rågsikt

Gör så här:
1. Koka en gröt på havregryn och 2,5 dl vatten.
2. Smält smöret i gröten, samt blanda i resten av vattnet, honung och saltet.
3. Smula jästen i en bunke, ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
4. Blanda i mjölet och arbeta degen ihop till en deg.
5. Låt jäsa 30 minuter.
6. Ha upp degen på ett bakbord och knåda den lite. Kavla ut degen ca 0,5 cm hög. Stansa ut hjärtan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga tekakorna med en gaffel.
7. Låt jäsa under en handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de får en gyllene färg.
9. Pensla tekakorna med lite vatten direkt de kommer ur ugnen så blir de härligt mjuka.

1 kommentar:

  1. Om råggröt används skall mjölet ökas på med 2-3 dl

    SvaraRadera