måndag 28 mars 2016

Hasselnöts- och nutella tårta

DSC_0084 (2)

1 Chokladtårtbotten 23 cm :

smör & ströbröd till formen
100 gram smör
1 ägg
1.65 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
35 ml kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 dl hett vatten

Nutellafyllningen:
267gram rumsvarmt smör
335gram philadelphiaost
2,65 dl nutella
1 dl karamelliserad mjölk
1.65 dl florsocker
0.67 dl kakao
1.34 dl vispad grädde

Mörktryffel till spritsad topping:
40 gram mörk choklad
50 gram smör
0.33 dl strösocker
0.5 dl nutella

200 gram hackade hasselnötter

 

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då.  När det är dags att börja med tårtan så dela varje tårtbotten i 2  delar. Dvs 4 bottnar sammanlagt.

Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet. Ställ denna kallt medan du gör den mörka tryffeln, mät upp smör & socker i en kastrull på svag värme, på svag värme tills allt socker smält. Ta bort från platta och bryt ner chokladen, rör tills allt smält och vänd sist ner nutellan. Låt svalna, har du bråttom går det bra i ett vattenbad. Blir det för hårt för att spritsa går det bra att värma upp igen.

Nu kan du börja bygga tårtan, varva varje lager med nutellafyllning som du strösslar hasselnötter över. Spara ungefär hälften av alla nötter som du sak dekorera tårtans kanter med. När alla lager är på plats så spacklar du hela tårtan med nutellafyllningen.  Jag använde mig av en slickepott / stekspade. När du är nöjd med spacklingen så kan du piffa till kanterna med de sista hackade nötterna. Jag kupade händerna med nötter i och gick runt tårtan så, lite pilligt men de fastnar lätt.

Till sist spritsa den mörka chokladfrostingen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar