måndag 28 mars 2016

Kalljäst råglimpa

1 bröd

15 g jäst
340 g mjölk
60 g sirap
2 tsk salt
287 g vetemjöl
169 g fint rågmjöl
30 g smör

Pensling
1 ägg
1 msk vatten
2 msk blandade fröer

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap och salt. Blanda vetemjöl och rågmjöl och tillsätt till degvätskan. Blanda väl. Låt stå i 20 min.

2. Skiva ned smöret i bunken och knåda i maskin i 8 min, eller för hand några minuter längre. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 tim.

3. Smöra en avlång form, 1 1/2 liter. Ta upp på mjölat bakbord och knåda ihop igen. Platta ut degen till en rektangel och rulla ihop. Lägg i formen med skarven nedåt. Täck med plastfilm och ställ i kylskåpet över natten.

4. På morgonen: Ta ut limpan från kylen och sätt ugnen på 190 grader. Vispa samman ägg och vatten och pensla brödet. Strö över dina frön och skåra brödet tre gånger med en vass kniv.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min, eller till brödets innertempertur når 94 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar