lördag 26 december 2015

Vietnamesiska vårrullar

Ingredienser:
1 pkt rispapper, ca 12st

Fyllning:

100 g glasnudlar, ­vermicelli

500 g räkor med skal

1 msk ljus soja

1/2 lime, pressad saft

1 Babyspenat/plocksallad
1 dl böngroddar

1 morot

1/2 mango

1/2 röd paprika


Dipsås 1
1 msk sweet chilisås

1/2 dl vatten

1 msk rörsocker

1/2 lime, pressad saft

1 msk ljus soja

1 vitlöksklyfta

1 tsk färsk ingefära

1 tsk majsstärkelse


Dipsås 2:
1 dl  majonnäs
1 tsk  sesamolja
1 tsk  finriven färsk ingefära
2 tsk  chilisås, av typ sriracha
1 st  röd chili, fint hackad

Tillbehör:
Krossade jordnötter

Gör så här:
1. Koka glasnudlarna mjuka i lättsaltat vatten enligt förpackningen. Spola av dem med kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och grovhacka räkorna, blanda dem i en skål med klippta glasnudlar, ljus soja, limesaft och koriander.

2. Sås 1: Blanda sweet chilisås, vatten, socker, lime, soja, skalad, riven vitlöksklyfta, riven ingefära och majs­stärkelse i en kastrull. Vispa under tiden, låt såsen koka i 3 minuter. Häll upp i en skål och låt den svalna.

3. Sås 2: Blanda ihop alla ingredienser.
4. Skölj salladen och låt den rinna av i ett durkslag. Skölj böngroddarna. Skala och skär morot och rättika i smala tändsticksstavar.

5. Dela och kärna ur mangon och skär fruktköttet i klyftor. Filea bort skalet och skär klyftorna i tändsticks­stavar. Dela, ta bort kärnor och skär paprikan i långa, smala strimlor. Blanda mango och paprika i en skål med bön­groddar, morot och rättika.

6. Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i 10 sekunder. Lägg det på en skärbräda. Lägg ett salladsblad i mitten­ av papperet. Lägg på lite av räk- och glasnudelblandningen och grönsaks- och frukt­blandningen.

7. Rulla samman en fast rulle till hälften. Vik in sidorna och rulla färdigt. ­Upprepa med resterande ­rispapper. Dela rullarna på snedden och lägg upp på ett fat. Strö över koriander­blad och rostade hackade cashewnötter. Servera med dippsås och lime.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar