tisdag 19 januari 2016

Kyckling Korma a la Naveed

  • 2kg kycklingfile
  • 2-3 msk hackad vitlök
  • 2-3 msk hackad ingefära
  • 3 st hackade gröna chili
  • 1-2 tsk salt
  • 1 tsk Haldi /gurkmeja 
  • 1-2 tsk chilipulver
  • 2-3 tomater, ca en halv burk
  • 6 tsk matyoghurt
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 6 tsk vatten
  • Hönökaka
  • Ghee
  1. Stek vitlöken i oljan en minut, den ska inte ta färg 
  2. Tillsätt kycklingen, stek i 2-3 minuter
  3. Tillsätt salt, gurkmeja, chilipulver. Koka bort överflödig vätska.
  4. Tillsätt ingefära och grön chili, rör om och tillsätt yoghurt och tomater.
  5. Låt koka i 15 minuter, rör om då och då.
  6. När oljan börjar separera, tillsätt en halv dl vatter och rör om
  7. Blanda vatten och majsstärkelse. Tillsätt i grytan tills grytan får rätt konsistens.
  8. Garnera med korianderblad
  9. Servera med ugnsvarm hönökaka som strukits med ghee.

lördag 26 december 2015

Vietnamesiska vårrullar

Ingredienser:
1 pkt rispapper, ca 12st

Fyllning:

100 g glasnudlar, ­vermicelli

500 g räkor med skal

1 msk ljus soja

1/2 lime, pressad saft

1 Babyspenat/plocksallad
1 dl böngroddar

1 morot

1/2 mango

1/2 röd paprika


Dipsås 1
1 msk sweet chilisås

1/2 dl vatten

1 msk rörsocker

1/2 lime, pressad saft

1 msk ljus soja

1 vitlöksklyfta

1 tsk färsk ingefära

1 tsk majsstärkelse


Dipsås 2:
1 dl  majonnäs
1 tsk  sesamolja
1 tsk  finriven färsk ingefära
2 tsk  chilisås, av typ sriracha
1 st  röd chili, fint hackad

Tillbehör:
Krossade jordnötter

Gör så här:
1. Koka glasnudlarna mjuka i lättsaltat vatten enligt förpackningen. Spola av dem med kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och grovhacka räkorna, blanda dem i en skål med klippta glasnudlar, ljus soja, limesaft och koriander.

2. Sås 1: Blanda sweet chilisås, vatten, socker, lime, soja, skalad, riven vitlöksklyfta, riven ingefära och majs­stärkelse i en kastrull. Vispa under tiden, låt såsen koka i 3 minuter. Häll upp i en skål och låt den svalna.

3. Sås 2: Blanda ihop alla ingredienser.
4. Skölj salladen och låt den rinna av i ett durkslag. Skölj böngroddarna. Skala och skär morot och rättika i smala tändsticksstavar.

5. Dela och kärna ur mangon och skär fruktköttet i klyftor. Filea bort skalet och skär klyftorna i tändsticks­stavar. Dela, ta bort kärnor och skär paprikan i långa, smala strimlor. Blanda mango och paprika i en skål med bön­groddar, morot och rättika.

6. Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i 10 sekunder. Lägg det på en skärbräda. Lägg ett salladsblad i mitten­ av papperet. Lägg på lite av räk- och glasnudelblandningen och grönsaks- och frukt­blandningen.

7. Rulla samman en fast rulle till hälften. Vik in sidorna och rulla färdigt. ­Upprepa med resterande ­rispapper. Dela rullarna på snedden och lägg upp på ett fat. Strö över koriander­blad och rostade hackade cashewnötter. Servera med dippsås och lime.

torsdag 3 december 2015

Black Chicken a la Naveed

Ingredients:

1 kilogram chicken cut into small pieces
1 tablespoon chopped ginger
1 inch piece ginger thin sliced strips.
4-5 - green chilies cut into half
2 - green chilies fine chopped
3 - tomato finely chopped
2 teaspoons black pepper, powder
1 tablespoon garam masala
4 tablespoons finely chopped fresh coriander l
2 teaspoons salt
1\2 cup oil How to Cook:

1. Heat oil in a shallow frying pan or "karahi" (looks like wok). Add chopped ginger and green chili, stirring frequently fry for 2 minutes.
2. Add chicken and salt. Stirring frequently fry until the meat is well browned
3. Add chopped tomatoes, stirring frequently fry the meat mixture for about 10 minutes until the tomatoes are reduced to a pulp. Add a little water if necessary to prevent the mixture from sticking to the bottom of the pan. Keep frying until the oil begins to separate.
4. Add ginger sticks, chopped green chili, black pepper, garam masala and little water.
5. Reduce the heat to low, cover with a tight fitting lid and cook for 15 minutes until the chicken is tender. Sprinkle with finely chopped coriander leaves
6. Serve hot with Nan or Chapati and RAITA!!.

tisdag 20 oktober 2015

Kladdkaka med kokos (Bounty)


Synnerligen mäktig, men sjukt god kladdkakevariant.
Botten:150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
Mellanlager:200 g Kokos (1 påse)
1 (397g) burk sötad kondenserad Mjölk
Topping200g Mörk choklad
2 tsk Rapsolja
kokosflingor
Gör så här:
Gör kladdkakan, bred ut i smörad form (24cm), grädda på 175 grader, 20-30 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Sätt i kylen.
Blanda kokos & kondenserad mjölk till en smet. Bred över kakan.
Smält ihop grädde och choklad och häll över kakan, toppa med kokosflingor. Låt stelna i kylen.

tisdag 13 oktober 2015

Kex till ost

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön,
0,5 dl krossade linfrön,
2 dl vetemjöl alt dinkel, 
1 dl kokande vatten
2 msk olivolja

Rör ihop dom torra ingredienserna, blanda ner olja och det kokande vattnet. Rör ihop degen.
Lägg ut degen på ett bakplåtspapper. Platta till i den mån det går. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut brödet tunt. Ta bort det översta bakplåtspappret och skär upp degen i rutor med en kniv. Strö över flingsalt, och sen in i 150 grader, ca 45 minuter. Tills det har fått färg

söndag 27 september 2015

Korvbröd

24 st

Ingredienser:
6 dl mjölk eller vatten
1/2 dl olja
75 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 15 dl vetemjöl

  1. Värm vätskan till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
  2. Tillsätt olja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
  4. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla ut dem till långa bröd, som läggs på plåt att jäsa ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 240°.
  6. Pensla korvbröden och strö ev på frön. Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter.
  7. Låt bröden kallna under bakduk på galler. De går bra att frysa.

onsdag 23 september 2015

Havtornsmarmelad med morot

2 liter
1 kg Havtorn
400 g Morötter
4½ dl Vatten
8 dl Strösocker
1 påse gult melatin (25g)
1. Passera bären genom en sil, skala och finriv morötterna
2. Koka morötterna i vattnet ca 5 minuter, tillsätt havtornssaften och koka upp
3. Rör ner melatinet och koka 1 minut, blanda i sockret lite i taget, låt koka upp på nytt och låt koka 1 minut
4. Skumma marmeladen och häll upp på väl rengjorda burkar och förslut genast