16 st
Ingredienser:
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 msk ljus sirap
½ dl rapsolja
1 ½ tsk salt
2 krm hjorthornssalt
10-11 dl rågsikt
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
- Tillsätt sirap, olja, salt, hjorthornssalt och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en lite lös men smidig deg och knåda den i någon minut.
- Låt den jäsa under bakduk i 40–50 min.
- Dela degen i 16 bitar.
- Rulla degbitarna till bollar och kavla ut dem till tunna rundlar, 3–4 mm, på ett mjölat bakbord.
- Kör sista varvet med en kruskavel så att det inte bildas luftbubblor under gräddningen.
- Grädda bröden (utan fett) på medelvärme, 1–2 min på varje sida i en gjutjärnsstekpanna.
- Lägg bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en kökshandduk så de håller sig mjuka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar