söndag 5 januari 2014

Rocky road fudge

50 rejäla bitar

Ingredienser
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
397 g sötad kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl minimarshmallows
2,5 dl jordnötter, helst osaltade, rostade

Tillagning
1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.
2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
3. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.
Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
4. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
5. Skär i rutor. Förvara i kyl.

Kommentar 20140105: Kanongott, fungerar säkert bra med lite pistaschnötter i. Vi använde marabou mjölkchoklad & 70% premium. Nästa gång borde vi testa med daimchoklad för att få in lite krokant.

 

söndag 29 december 2013

Fisk med tomatrisotto och basilikabuljong

Ingredienser
600 g gös, eller annan vit fisk, av rygg, med skinn
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Risotto
250 g cocktailtomater
2 st schalottenlökar
1 st vitlök, klyfta
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
25 g smör
2 dl parmesanost, riven

Basilikabuljong
1 st basilikablad, löst packade
0,5 st vitlök, klyfta, finhackad
25 g smör
1,5 dl kycklingbuljong, av fond

Garnering
Rucolasallad, svartpeppar

Tillagning
1. Basilikabuljongen: Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på het buljong. Kör ca 30 sek eller tills buljongen fått en fin grön färg. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 150°.
2. Risotton: Snitta och skålla körsbärstomaterna 5 sek i kokande vatten. Häll av vattnet och kyl dem i kallt vatten och dra av skalet och halvera tomaterna. Ställ åt sidan.
3. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, fräs ris och lök under omrörning ca 1 min. Häll i vinet och låt koka in och blanda sedan i tomatjuicen och rör om, sänk värmen.
4. Blanda vattnet med kycklingfonden i en tillbringare. Sjud risotton på medelvärme, rör och späd lite åt gången (ca 1 dl) med kycklingbuljong tills all buljong har kokat in. Det tar ca 18 min tills
risotton är klar. Blanda i parmesanost och smör samt de halverade cocktailtomaterna. Håll varmt medan fisken lagas.
5. Skär fiskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek dem hastigt i smör i het panna. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen ca 8 min.
6. Servera risotton med fisken och basilikabuljongen runt om.
Garnera med några rucolablad.

fredag 27 december 2013

Pasta med svamp och lufttorkad skinka

Ingredienser
300 g pasta, 4 port, kokt
1 l blandsvamp, t ex skogschampinjoner, ostronskivling, shiitake
1 st vitlöksklyfta
4 st skinka, lufttorkad, 4-5 skivor
1 msk olivolja
2 msk oreganoblad, eller 1 tsk torkad oregano

Tillbehör
4 msk parmesanost, färskriven
1 st sallad

Tillagning
1. Ansa och skölj svampen om det behövs. Skär champinjonerna i bitar, strimla ostronskivlingen dela shiitaken. Skala och skiva vitlöken. Dela skinkan i bitar.
2. Fräs svamp, vitlök och skinka i oljan, 5–10 min. Blanda i oregano och pasta och låt allt bli genomvarmt. Servera med parmesanost och sallad.

Kommentar 20131227: väldigt gott, vi gjorde tomattagliatelle som pasta vilket lyfte rätten ytterligare.

fredag 20 december 2013

Grillade pilgrimsmusslor med balsamtomatsmör

4 portioner

Ingredienser
12 st pilgrimsmusslor
2 st schalottenlökar
2 msk balsamvinäger
2 st tomater, inlagda soltorkade
2 st salladslökar, det gröna, el strimlat grönt av purjolök
75 g smör

Servering
1 knippa timjan
1 nypa havssalt
1 nypa svartpeppar

1. Tina pilgrimsmusslorna. Skala och finhacka schalottenlöken och koka den mjuk i vinägern ett par minuter.
2. Skär tomaterna i småbitar och hacka den gröna löken, lägg med det i det lilla koket och vispa därefter ner smöret i omgångar. Ställ tomatsmöret åt sidan.
3. Hetta upp en grillpanna. Torka av och olja pilgrimsmusslorna. Grilla dem över hög värme tills de är randiga och genomstekta ca 5 min.
4. Lägg upp på portionstallrikar med balsamtomatsmöret och lite sallad och repa över färsk timjan.

torsdag 12 december 2013

Fläskfilegryta med svamp

4 pers

ca 700g fläskfilé
2 tsk dijonsenap
1 paprika
1 vitlök
2msk hackad persilja ( kan uteslutas om man vill, det funkar bra ändå)
1 lök
1msk tomatpuré
färska champinjoner
ca 1msk kalvfond
skvätt honung
3dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
salt peppar

Stek köttet i mindre skivor, krydda. Fräs lök med vitlök, paprika. Stek champinjonerna, lägg i allt i grytan. Tillsätt resten, låt koka ihop.
Sänk värmen och koka under lock i ca 10 minuter.

lördag 30 november 2013

Jordärtkockssmör

300g jordärtskockor
1dl grädde
1msk smör
Citronsaft
Rivet citronskal
Salt

Skala kockorna och skiva dem i små bitar. 
Koka i smör och grädde och ett par droppar citronsaft, tills kockorna är mjuka.
Mixa ihop allt till en len kräm.
Smaksätt med salt och citronskal.

Gott till nötkött och lyfts extra mycket av en god rödvinssås.

söndag 17 november 2013

Kladdig kladdkaka

Ingredienser
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao 
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret i en kastrull
Vispa ägg och socker tills det blir poröst
Blanda samman med resten av ingredienserna, obs blanda försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr.
Häll ner smeten i en brödad form
Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kaka du vill ha.
Låt svalna och servera med grädde eller glass