3 bröd
 800 g Vetemjöl Special
50 g jäst
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl vatten, 37°C
15 g salt
 50 g jäst
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl vatten, 37°C
15 g salt
Gör så här:
  - Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt.
 - Tillsätt mjölet
 - Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
 - Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
 - Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
 - Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, drygt 30 cm långa.
 - Lägg längderna på plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
 - Värm ugnen till 250°C (varmluft 225 °C). Pensla längderna med kallt vatten. Skär några snitt med mycket vass kniv. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°C (varmluft 220 °C). Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler.
 
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar