söndag 4 januari 2015

Franskt lantbröd

2 st bröd

500 g vatten
400 g lös surdeg (råg/vete mix)
850 g vetemjöl special
80 g fint rågmjöl
5 g jäst (går att utesluta)
18 g havssalt

Gör så här:
1. Blanda all ingredienser förutom salt i degbunken och arbeta på lägsta hastighet i 13 minuter. Jästen kan utesluts, men ger ettblite extra luftigt bröd.Tillsätt saltet och arbete 5 min till på medel hastighet.
2. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt jäsa i 2 timmar. Stöt samman degen två gånger under tiden.
3. Stjälp upp degen och forma två limpor. Sikta över lite rågmjöl. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar, eller över natten i kylen. Jäskorgar kan med fördel användas.
4. Sätt ugnen på 250 grader med plåten inne.
5. Snitta bröden med kniv.
6. Sätt in bröden i ugnen och spraya rikligt med vatten med en blomspruta.
7. Sänkt temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter lufta ugnen. Detta upprepas ytterligare två gånger under baktiden.
8. Baka i 60 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar