Grundrecept
Två längder
100 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 tsk bakpulver
ca 7 dl vetemjöl
1.Vispa smör och strösocker mjukt, tillsätt äggen ett i taget.
2.Blanda i bakpulver och vetemjöl till lagom konsistens.
3.Ha i ev. smaksättning och blanda väl.
4.Du kan behöva tillsätta lite mer mjöl om kakdegen blir för kletig.
5.Forma till två längder, lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, platta ut dem lätt.
6.Grädda mitt i ugnen i 225°C i 20 minuter.
7.Ta ut plåten och skär längderna i centimeterbreda kakor. Vänd dem så de får snittytan upp. Ställ in i ugnen på 120°C i 30 min, vänd skorporna så andra snittytan uppåt och ställ ytterligare 30 min i ugnen. Låt svalna.
Smaksättningar
Apelsin/Mandel
125 g sötmandel, grovhackad
Rivet skal från en apelsin
Choklad/Hasselnöt
125 g hasselnötter, grovhackade
100 g mörk choklad, grovhackad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar