4 portioner
1 zucchini (cirka 300 g)
2 fänkål (cirka 300 g)
1 msk rapsolja
1 dl torrt fruktigt vitt vin, t ex Chenin blanc
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 krm peppar
1 kruka gräslök
Citronkräm:
skal från 1/2 citron, gärna ekologisk
1 1/2 dl grekisk yoghurt
2 krm salt
1/2 krm nymald peppar
Tillbehör:
200 g kallrökt lax
ljust surdegsbröd
Gör så här:
1. Skala och grovtärna zucchinin. Klyv fänkålen, skär bort rotfästet och grovstrimla den. Spara några vippor till garnering.
2. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Fräs grönsakerna under omrörning, cirka 1 minuter. Tillsätt vin, buljongtärningar och vatten. Småkoka under lock cirka 10 minuter.
3. Smaka av med peppar.
4. Citronkräm: Skölj citronen väl och finriv skalet utan att det vita kommer med. Blanda med yoghurt, salt och peppar.
5. Fördela lax i fyra djupa tallrikar. Mixa soppan slät med gräslök och häll den het över laxen. Servera med en klick citronkräm och bröd, gärna ett gott surdegsbröd.
Tid: 25 minuter
Energi per portion: 306 kcal, 14 g fett, 18 g protein, 21 g.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar