måndag 27 maj 2013

Fänkålssoppa

4 portioner

1 zucchini (cirka 300 g) 
2 fänkål (cirka 300 g)
1 msk rapsolja 
1 dl torrt fruktigt vitt vin, t ex Chenin blanc
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 krm peppar 
1 kruka gräslök

Citronkräm:
skal från 1/2 citron, gärna ekologisk
1 1/2 dl grekisk yoghurt
2 krm salt
1/2 krm nymald peppar

Tillbehör:
200 g kallrökt lax 
ljust surdegsbröd

Gör så här:

1. Skala och grovtärna zucchinin. Klyv fänkålen, skär bort rotfästet och grovstrimla den. Spara några vippor till garnering. 
2. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Fräs grönsakerna under omrörning, cirka 1 minuter. Tillsätt vin, buljongtärningar och vatten. Småkoka under lock cirka 10 minuter. 
3. Smaka av med peppar.
4. Citronkräm: Skölj citronen väl och finriv skalet utan att det vita kommer med. Blanda med yoghurt, salt och peppar. 
5. Fördela lax i fyra djupa tallrikar. Mixa soppan slät med gräslök och häll den het över laxen. Servera med en klick citronkräm och bröd, gärna ett gott surdegsbröd.

Tid: 25 minuter
Energi per portion: 306 kcal, 14 g fett, 18 g protein, 21 g.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar