torsdag 25 juli 2013

Persikosalsa

2 persikor eller nektariner
4 salladslökar
1 lime
1/2 dl sweet chilisås
2 krm salt

Kärna ur och skär persikorna i små tärningar.
Ansa och finstrimla salladslöken.
Pressa ur saften ur limen och blanda med sweet chili.
Rör i persikor och lök, krydda med salt.

söndag 21 juli 2013

Citron/lime majonnäs

1 ägg
1 lime, rivet skal
1 tsk dijonsenap
1 msk citronsaft
1 dl rapsolja

Riv skalet pålimefrukten, låt resten av frukten vara då det annars blir för mkt limesmak.
Originalreceptet är baserat enbart på citron.
Blanda alla ingredienser i en behållare.
Sätt ner en stavmixer i botten och dra den långsamt uppåt på full effekt i ca 30 sekunder.

lördag 20 juli 2013

Spritsade små hallonkakor

35-40 st

Ingredienser:
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
275 g rumsvarmt smör
4,5 dl (270 g) vetemjöl
0,5 dl hallonsylt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa vaniljsocker, florsocker och smör luftigt. Sikta vetemjölet och vänd ner.
2. Lägg smeten i en spritspåse med stjärntyll och spritsa runda kakor på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till i mitten på varje kaka med fingret så att det blir en fördjupning. Klicka i lite hallonsylt.
3. Grädda i ca 10 minuter till de har blivit gyllenbruna. Låt kakorna svalna oå pålåten och seda kallna på galler.

Kräftpasta

4 pers

250 g kräftstjärtar
1 burk hela tomater
1 burk creme fraiche paprika och chili
Salt
Peppar
300 g pasta

Häll tomater och creme fraiche i en kastrull.
Koka upp och låt koka några minuter.
Rör ner kräftorna utan spad.
Salta och peppra.


onsdag 17 juli 2013

Salsa verde

40g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
1 kruka basilika
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl sultanrussin
5 sardellfileer
1 msk av sardelloljan
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Rosta pinjenötterna i en het stekpanna tills de fått färg.
Skala vitlöken och mixa alla ingredienserna grovt med mixerstav.

Gott till grillad kyckling och fläskkött.

Sallad med sparris och avokado

1 knippe grön sparris
1 stor avokado
Grönsallad
2 msk olivolja
2 msk pressad citron
2 tsk flingsalt
3 msk pinjenötter, lätt rostade
8 cocktailtomater, delade

Grilla eller koka sparrisen och dela.
Skiva avokadon och blanda allt med salladen.

måndag 27 maj 2013

Fänkålssoppa

4 portioner

1 zucchini (cirka 300 g) 
2 fänkål (cirka 300 g)
1 msk rapsolja 
1 dl torrt fruktigt vitt vin, t ex Chenin blanc
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 krm peppar 
1 kruka gräslök

Citronkräm:
skal från 1/2 citron, gärna ekologisk
1 1/2 dl grekisk yoghurt
2 krm salt
1/2 krm nymald peppar

Tillbehör:
200 g kallrökt lax 
ljust surdegsbröd

Gör så här:

1. Skala och grovtärna zucchinin. Klyv fänkålen, skär bort rotfästet och grovstrimla den. Spara några vippor till garnering. 
2. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Fräs grönsakerna under omrörning, cirka 1 minuter. Tillsätt vin, buljongtärningar och vatten. Småkoka under lock cirka 10 minuter. 
3. Smaka av med peppar.
4. Citronkräm: Skölj citronen väl och finriv skalet utan att det vita kommer med. Blanda med yoghurt, salt och peppar. 
5. Fördela lax i fyra djupa tallrikar. Mixa soppan slät med gräslök och häll den het över laxen. Servera med en klick citronkräm och bröd, gärna ett gott surdegsbröd.

Tid: 25 minuter
Energi per portion: 306 kcal, 14 g fett, 18 g protein, 21 g.