söndag 24 januari 2021

Spansk köttgryta med chorizo

För 4 personer:
Ingredienser
600 g grytbitar, av nötkött
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl vatten
2 dl rött vin, gärna spanskt
2 msk kalvfond, konc
1,5 tsk paprikapulver
1 lagerblad
2 paprikor, röda
200 g chorizokorvar, små
1 dl gröna oliver, med sardellfyllning, gärna spanska
0,5 dl sherry, halvtorr
1 msk majsstärkelse, Maizena

Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Krydda köttet med salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök. Stek kött och lök i olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över kött och lök i en gryta. Häll på vatten och vin och tillsätt fond, paprikapulver och lagerblad. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
Saffransris: Koka riset med saffran och salt enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner ärterna när ca 5 min återstår av koktiden.
Kärna ur och skär paprikan i bitar. Stek paprika och korv i en stekpanna tills de fått fin färg. Blanda ner paprika, korv och oliver i grytan och tillsätt sherry. Låt koka ytterligare ca 5 min.
Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen i grytan och låt koka upp.
Toppa grytan med örter och servera med saffransris och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar