lördag 26 januari 2013

Morfars rödvinssås

1 gul lök
4 st Vitlöksklyftor
5 tsk socker
2 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
2 dl rödvin
2 dl vatten
Salt

Hacka löken.
Fräs med socker till löken är glansig men utan att sockret tar färg.
Tillsätt fond, vatten, vin och vinäger.
Reducera tills 2 dl återstår. Sila bort löken.

Kommentar 20130127: mustig och fin smak. Risk att den tar över smaken lite för mycket om man har ett väldigt fint kött. Passar antagligen bra till ryggbiff. Jag redde med lite ljus maizena för att få lite mer konsistens och det gick bra.

Kommentar 20131220: Vid julfirande 2013 användes endast 2 msk balsamvinäger vilket gav en fördelaktigt mildare smak, receptet ändrat från 4 msk till 2 msk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar