söndag 16 november 2014

Grönkålspaj med rökt lax

Pajdeg:

1½ dl Solrosfrön
2½ dl Vetemjöl
125 g Smör
½ tsk Salt
1 msk Vatten

Fyllning:

250 g Grönkål (repad)
125 g Riven lagrad ost
300 g Kallrökt lax
2 dl Mjölk
4 ägg
2 krm Svartpeppar
½ tsk Salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa solrosfröna med mjöl, smör och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform.

2. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 min.

3. Grovhacka grönkålen och förväll i lättsaltat kokande vatten i ca 5 min. Låt rinna av och krama ur. Blanda kål och ost. Skär laxen i bitar. Fördela i pajskalet.

4. Vispa samman ägg, mjölk och salt. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min. Låt stå 20 min innan den skärs upp.

lördag 15 november 2014

Sous vide

Nöt
20141115 Oxfile 600g 55 2h Något rött. Prova 55,5 eller 56 nästa gång.
20141116 Entrecote 200g 55 2h I skivor, bra men läckage i någon påse. Entrecote inte optimalt i sousvide.
20141121 Ryggbiff 1000g 56 4h Mkt bra resultat
20141124 Rostbiff 1000g 56 24h Lite åt det för röda hållet. Kunde gått längre.
20150509 Fransyska 1,1kg 56 5h nästa gång 57grader i 6h
20150514 Nötrulle 1kg 56,5 10h I 3cm skivor som grillades efteråt. Kanon, kunde gott på lägre temp. Bra textur och mörhet.
20150802 Nötrulle 1kg 56 9h I 3cm skivor som grillades efteråt. OK.
20150926 Fransyska 1,1kg 57 6h Stek.
20161210 Flankstek 600g 55 10h Grymt bra! Stektes för yta och skivades till Pad thai.
20170318 Rostas 900g 57 5,5h Nästa gång, 58 grader i 6 timmar så blir det perfekt.
20200215 Fransyska 1500g 59 7h Stekte innan, blev OK. Dock mkt segt och lite för rött. Fler timmar nästa gång.
20200312 Fransyska 1200g 59 11h Köttet kunde gått längre och på 60 grader.
Lamm
20141206 rostbiff 300g 58 10 Helt rätt temperatur. Gick lite för länge, testa 8h nästa gång. Men smak o struktur som lammfile.
20150425 stek 1kg 56 20h Urbenad stek. Perfekt
20161130 stek 1kg 59 13h Urbenad stek. Inte bra struktur, känns som gått för länge, var förmarinerad & vaccad.
Älg
20150110 stek 600g 59 5h Köttet borde gått 9h, perfekt temperatur annars.
20150105 stek 1000g 60 9h Mkt bra men kan gå någon grad lägre.
20161127 bog 700g 59 9h En del sega bitar och en del mkt bra, antagligen beroende på styckningen.
20171216 Ytterlår 600g 59 7h Mycket fin färg och konsistens
Vildsvin
20141231 stek 1000g 65 10h Bra, men 63 grader är nog bättre.
20150823 lår 600g 62 8h Grillning som avslut. lite leverkonsistens. kunde gått lägre temp o kortare.
20161203 Karre/file 300g 63 3h Från unggris, mkt bra, ej rosa men saftigt.
20200325 Bog 2x500g 65 7h Ljusgrå färg, bra mörning och konsistens
Rådjur
20150328 Bog 600g 58 9h Gick för länge, rätt temperatur
20170904 Lår 600g 58 7h Gick för länge, lite låg temperatur
20180114 Lår 1000g 59 5h Gick för länge, lite låg temperatur, sikta på 61 nästa gång
Ägg
20161204 Ägg L 67 29m Blev kladdig gula och vita, inte ok för benedict.
Fläsk
20150102 File 600g 58 3h Mycket bra. Borde kunna köra med mkt krydda\marinad.
20150823 lår 600g 62 8h Grillning som avslut. lite leverkonsistens. kunde gått lägre temp o kortare.
20161203 Karre/file 300g 63 3h Från unggris, mkt bra, ej rosa men saftigt.
Fågel
20150329 Kycklingfile 450g 62 3h Perfekt
20150411 Ankbröst 600g 56 3h saftiga och fina men kan ha lägre temp
20171217 Kalkonfile 500g 58 6h saftiga och fina.

tisdag 21 oktober 2014

Jordärtskockssoppa

4 person(er)

1 tsk salt
250 g morötter
250 g potatis
0,5 dl persilja, hackad
1 dl lätt crème fraiche
7,5 dl grönsaksbuljong, gjord på tärning
250 g jordärtskockor

1. Skala och dela grönsakerna.
2. Koka grönsakerna mjuka i grönsaksbuljongen ca 15 minuter.
3. Häll av grönsakerna och spara spadet.
4. Mixa grönsakerna släta, tillsätt kokspadet och crème fraiche.
5. Hetta upp soppan och smaka av med salt. Strö över persilja vid serveringen.

måndag 6 oktober 2014

Coleslaw

1 huvud färsk vitkål
1 knippe gräslök
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk svensk grov senap
2 tsk honung

Koka kambenen i rejält saltat vatten i ca 30 minuter.Blanda gazelen till kambenen, ättika, mörksirap och kalvfond i en kastrull och låt koka ihop. Medan den kokar tillsätt nyriven svartpeppar, ca 30 drag med pepparkvarnen. När bubblorna blir större och den får en simmig konsistens är glazen klar och får vila.Skär ner vitkålen grovt och hacka gräslöken. Blanda i en större skål med gräddfil, majonäs, honung och grov senap. Tillsätt kålen och löken till skålen och toppa med lite salt. Blanda runt och förvara kallt.Tänd grillen och lyft upp kambenen ur vattnet.Grilla kambenen så de får en härlig fin yta. Börja sedan pensla kambenen med glazen men vänta till kambenen är klara. Pensla och vänd benen hela tiden så de inte bränner.

Italiensk paj med feta och oliver

Ingredienser

10 bitar

Deg

1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl Zeta Olivolja Extra Vergine
3 msk vatten , kallt

Fyllning

1 påse färsk bladspenat (80 g)
1 Zeta Feta (150 g), tärnad
½ burk Zeta Soltorkade Tomater Strimlade (100 g)
4 ägg
1 1/2 dl vatten
1 dl Zeta Oliver Kalamata urkärnade
2 msk bladpersilja , strimlad

Så här gör du

Blanda samman alla ingredienser till pajdegen. Täck över degen och låt degen vila i kyl minst 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut och klä en pajform (ca 26 cm i diameter) med degen. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Fyll det förgräddade pajskalet med spenat, fetaost och soltorkad tomat. Vispa ihop ägg och vatten och häll över fyllningen. Toppa med oliver och persilja. Sätt in pajen i ugnen och sänk ugnsvärmen till 175°. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Pajen kan förberedas och värmas.

måndag 21 april 2014

Kycklingmarinad

 

Till 1 st kyckling

1 st spansk peppar + chipotle i önskad mängd
1-2 vitlöksklyftor
1 st Lime, skalet
2 kubikcentimeter färsk ingefära
1 tsk sesamolja
2 msk japansk soja

Mixa ihop och använd som marinad, låt marinera minst 4 timmar.

Kronärtskockssoppa

 

Till 4 pers

2 Schalottenlökar
1 Vitlöksklyfta
1 msk smör
1 tsk strösocker
1 burk kronärtskocksbottnar (400g)
4 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
1,25 dl torrt vitt vin
1,5 msk kycklingfond
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillagning:
1. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs i smör, tillsätt socker och karamellisera löken.
2. Tillsätt kronärtskockorna i bitar samt vatten, vin, fond och grädde.
3. Låt sjuda utan lock ca 20 minuter, mixa soppan slät och krydda med salt och peppar.