tisdag 21 oktober 2014

Jordärtskockssoppa

4 person(er)

1 tsk salt
250 g morötter
250 g potatis
0,5 dl persilja, hackad
1 dl lätt crème fraiche
7,5 dl grönsaksbuljong, gjord på tärning
250 g jordärtskockor

1. Skala och dela grönsakerna.
2. Koka grönsakerna mjuka i grönsaksbuljongen ca 15 minuter.
3. Häll av grönsakerna och spara spadet.
4. Mixa grönsakerna släta, tillsätt kokspadet och crème fraiche.
5. Hetta upp soppan och smaka av med salt. Strö över persilja vid serveringen.

måndag 6 oktober 2014

Coleslaw

1 huvud färsk vitkål
1 knippe gräslök
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk svensk grov senap
2 tsk honung

Koka kambenen i rejält saltat vatten i ca 30 minuter.Blanda gazelen till kambenen, ättika, mörksirap och kalvfond i en kastrull och låt koka ihop. Medan den kokar tillsätt nyriven svartpeppar, ca 30 drag med pepparkvarnen. När bubblorna blir större och den får en simmig konsistens är glazen klar och får vila.Skär ner vitkålen grovt och hacka gräslöken. Blanda i en större skål med gräddfil, majonäs, honung och grov senap. Tillsätt kålen och löken till skålen och toppa med lite salt. Blanda runt och förvara kallt.Tänd grillen och lyft upp kambenen ur vattnet.Grilla kambenen så de får en härlig fin yta. Börja sedan pensla kambenen med glazen men vänta till kambenen är klara. Pensla och vänd benen hela tiden så de inte bränner.

Italiensk paj med feta och oliver

Ingredienser

10 bitar

Deg

1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl Zeta Olivolja Extra Vergine
3 msk vatten , kallt

Fyllning

1 påse färsk bladspenat (80 g)
1 Zeta Feta (150 g), tärnad
½ burk Zeta Soltorkade Tomater Strimlade (100 g)
4 ägg
1 1/2 dl vatten
1 dl Zeta Oliver Kalamata urkärnade
2 msk bladpersilja , strimlad

Så här gör du

Blanda samman alla ingredienser till pajdegen. Täck över degen och låt degen vila i kyl minst 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut och klä en pajform (ca 26 cm i diameter) med degen. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Fyll det förgräddade pajskalet med spenat, fetaost och soltorkad tomat. Vispa ihop ägg och vatten och häll över fyllningen. Toppa med oliver och persilja. Sätt in pajen i ugnen och sänk ugnsvärmen till 175°. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Pajen kan förberedas och värmas.

måndag 21 april 2014

Kycklingmarinad

 

Till 1 st kyckling

1 st spansk peppar + chipotle i önskad mängd
1-2 vitlöksklyftor
1 st Lime, skalet
2 kubikcentimeter färsk ingefära
1 tsk sesamolja
2 msk japansk soja

Mixa ihop och använd som marinad, låt marinera minst 4 timmar.

Kronärtskockssoppa

 

Till 4 pers

2 Schalottenlökar
1 Vitlöksklyfta
1 msk smör
1 tsk strösocker
1 burk kronärtskocksbottnar (400g)
4 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
1,25 dl torrt vitt vin
1,5 msk kycklingfond
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillagning:
1. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs i smör, tillsätt socker och karamellisera löken.
2. Tillsätt kronärtskockorna i bitar samt vatten, vin, fond och grädde.
3. Låt sjuda utan lock ca 20 minuter, mixa soppan slät och krydda med salt och peppar.

Lammfile med morotspure, dillolja, rostad blomkål

4 personer

Dillolja:
1dl Rapsolja
½dl hackad dill
1msk pressad citron
½krm salt

Morotspure:
4 Morötter(500g)
2 Potatisar
50g Smör
1dl av kokvattnet
½tsk salt
1krm nymald svartpeppar

Rostad blomkål och lök:
½ Blomkålshuvud (200g)
10 Pärllökar
2 Vitlökskllyftor
2 msk Olja
1 tsk Salt
1 krm nymald svartpeppar

Lammfile:
600 g Lammfile
Olja
Salt
Peppar
Smör

Tillagning:
1. Dillolja: Mixa alla ingredienser till oljan slätt.

2. Morotspure: Skala och koka potatis och morötter mjuka i saltat vatten. Vispa ihop till ett mos med smör.

3. Rostad Blomkål: Skär blomkålen i små buketter, skala löken. Lägg i en form med en krossad vitlöksklyfta och häll över olja. Rosta i ugn på 200 grader i ca 15 minuter.

4. Lammfile: Putsa köttet och bryn det i smör. Stek färdigt i ugn på 170 grader tills innertemperaturen är ca 57 grader.

torsdag 27 mars 2014

Quesadillas med kyckling och sweet chili

Ingredienser

3 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 st gul lök, finhackad
1 röd paprika
1 påse bladspenat
200 g Philadelphia sweet chili
4 st vetetortillas stora
50 g riven ost
1 st liten burk majs
matolja

1. Strimla kycklingen och fräs i 1 msk olja. Krydda med salt och peppar.
2. Tillsätt lök, och skivad paprika och låt steka med ett par minuter. Tillsätt Philadelphia Sweet Chili och värm försiktigt. Vänd ner bladspenaten snabbt.
3. Lägg ut tortillabröden och fördela kycklingröran på halva bröden, strö över lite ost och majs och vik samman till en halvmåne.
4. Stek försiktigt i olja på båda sidorna. Servera på en salladsbädd med salsa och guacamole.