onsdag 17 oktober 2018

Moussaka

6 portioner
3-4 st auberginer (ca 800 g)
1,5 tsk salt
Olja till stekning

Köttfärssås:
500 g färs
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat (400 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk kanel
1 msk oregano
1 tsk timjan
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl finhackad persilja
2 dl vatten

Bechamelsås:
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 dl riven ost
1/2 tsk salt

Garnerig:
1 dl riven ost

Serveringsförslag:
Grekisk sallad med tzatsiki


Gör så här:
Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt ligga i ca 15 min. Tvätta bort överflödigt salt och torka sedan bort vätskan som dragits ur auberginerna med hushållspapper. Stek i olja tills de blir gyllenbruna och låt rinna av på papper.

Hacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i olja. Lägg i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt oregano, timjan, persilja, svartpeppar, kanel, tomatpuré och stek 2-3 minuter till. Häll över krossad tomat, salt, socker, vatten och låt puttra med grytlocket på glänt i 15-30 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/peppar.
Gör under tiden bechamelsåsen. Lägg mjölk, mjöl, salt i en kastrull och koka upp under omrörning. Fortsätt vispa och låt sjuda i 2-3 minuter. Ha koll så den inte bränns vid. Stäng av värmen och rör i den rivna osten tills den smälter i såsen. Värm ugnen till 200°. Smörj botten av ugnsformen med lite av ostsåsen, lägg på aubergineskivor jämnt fördelat, lägg över lite köttfärssås och sedan ostsås. Fortsätt varva och avsluta med ostsåsen. Garnera med riven ost och grädda mitt i ugnen i ca 30-45 min. Ta ut och låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar