lördag 8 juni 2019

Rågkusar

Ca 24 st 
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
4 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
100g smör, smält
1,5 dl rågkross
6 dl rågmjöl
13-14 dl vetemjöl 
Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk. Blanda tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt salt, smör, rågkross och rågmjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
  4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.
  5. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
  6. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar