måndag 24 juli 2017

Danskt rågbröd

2 limpor

Rågbröd

Ingredienser

30 g jäst
7,5 dl lättfil
3 dl kokande vatten
1 msk honung
1 tsk salt
100 g hela rågkärnor
3 dl rågkross
1,5 dl solroskärnor
1,5 dl hela linfrö
0,8 dl sesamfrö
3 dl fullkornsvetemjöl
1,5 dl grovt rågmjöl
ca 5,5 dl rågsikt
50 g blå vallmofrön


Gör så här:

  1. koka rågkärnorna i 20 minuter, låt därefter det dra tills det blandas i degen
  2. Blanda fil och kokande vatten (avkoket från rågkärnorna kan användas) och smula i jästen. Blanda tills jästen är helt upplöst
  3. Blanda ner allt utom vallmofröna och blanda väl. Konsistensen skall vara som tjock gröt.
  4. Låt jäsa ca 1 timme
  5. Fördela i två avlånga formar och låt jäsa 1 timme till.
  6. Grädda 1 timme och 20 minuter i 180°C tills en innertemperaturer på 98 grader.
  7. Låt vila över natten innan det skivas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar