söndag 12 juni 2016

Lamm med paprikasås och potatissallad

500 g lammytterfilé
1 msk olivolja
0,5 tsksalt
1 krm svartpeppar, nymald

Röd paprikasås
3 stpaprika, medelstora, röda
2 stgula lökar
4 sttomater
6 klyftorvitlök
2 mskolivolja
0,5 mskströsocker
2 krmspiskummin
1 mskbalsamvinäger, eller äppelcidervinäger
20 gingefära, färsk
2 krmsvartpeppar, nymald
1,5 tsksalt

Potatissallad
2 krmsalt
500 gfärskpotatis, kokt
150 gsockerärter
150 gblandad sallad
2 krmsvartpeppar, nymald
140 gbacon
250 gkörsbärstomater

1. Sås: Sätt ugnen på 225°. Dela, kärna ur och halvera paprikorna.
Skala lök, vitlök och ingefära. Skär löken i grova bitar och vitlök och ingefära i tunna skivor. Halvera tomaterna.
2. Lägg alla grönsaker i en långpanna med bakplåtspapper. Strö på 2/3 av saltet, socker och peppar. Ringla över vinäger och olja.
Stek grönsakerna mitt i ugnen ca 25 min.
3. Mixa grönsakerna med mixerstav eller kör dem i matberedaren till en slät sås. Passera den genom en sil. Smaka av med resterande salt och spiskummin.
4. Sallad: Skär bacon i små bitar. Stek det knaprigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
5. Skär potatisen i bitar och blanda med bacon, salt och peppar.
Dela körsbärstomaterna i halvor. Förväll sockerärterna snabbt i lättsaltat vatten, låt rinna av. Blanda alla ingredienser till salladen.
6. Kött: Putsa köttet och gnid in det med olja. Strö på salt och peppar.
Grilla köttet runt om ca 8 min, tills innertemperaturen är 60°.
Låt vila i folie 30 min innan det skivas. Strö gärna på lite flingsalt vid servering.
7. Servera det nygrillade köttet med potatis- och baconsallad och varm paprikasås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar