4 Personer
300 g Svamp
150 g Rotselleri
1 st gul Lök
2 st Vitlöksklyftor
2 msk Smör
5 dl Matlagningsgrädde
½ dl sherry
3 msk Vetemjöl
½ dl Vatten
1 msk Soja
1 tsk Salt
250 g Lasagneplattor
200 g chevreost
50 g Valnötter
Sätt ugnen på 250 grader.
Finhacka lök, vitlök och rotseller och tärna svampen och stek i smör i gryta tills vätskan kokat in.
Häll över grädde och sherry, koka upp och klicka i redning (mjöl + vatten) och tillsätt soja.
Varva plattor och sås i en smord ugnssäker form. Tillaga i ugnen i 10 minuter.
Smula osten över lasagnen samt grovhackade valnötter och sätt in ytterligare 15 minuter.
Servera med sallad.
torsdag 30 mars 2017
onsdag 15 mars 2017
Falafel med sås
Falafel, 6 portioner
500 g torkade kikärtor
1 msk bikarbonat
1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök
3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt)
4 st vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
Kryddor:
2 tsk kumminpulver (inte spiskummin)
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
Ytterligare tillsättning:
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering
Mild tahinisås (vegansk tahinisås hittar du HÄR!)
1 dl tahini (sesampasta)
3 dl vanlig mild yoghurt
1 pressad citron
0,5 vitlöksklyfta (kan uteslutas eller tillsättas mer om man vill ha en skarpare vitlökssmak)
1 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja
Gör såhär:
Falafel
Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat.
Låt stå minst 10 timmar, gärna 12-14 timmar. Tänk på att ha en rymlig skål med mycket vatten,kikärtorna sväller upp.
Sila av och skölj kikärtorna ordenligt. Mixa ihop till en massa med stavmixer eller matberedare.
När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, ca 30 min, du kan även förbereda smeten flera timmar innan den ska friteras, håller sig bra i kylen upp till 12 timmar.
Du kan även frysa in falafelsmet upp till 3 månader. Tina upp i rumstemperatur.
Precis innan fritering blandar du bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt.
Forma din falafel i önskad storlek, det finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form.
Funkar även att forma falafeln med handen eller 2 skedar. Hetta upp olja och fritera i ca 3 min på varje sida.
Servera med mycket grönsaker, tahinisås, pickels och pitabröd eller pommes.
Sås
Blanda tahini, salt, citron och vitlök i en skål.
Vispa med en handvisp eller gaffel tills den blir en fast massa.
Lägg i yoghurt och blanda ordentligt, gärna med en stavmixer.
Ställ i kylen i ca 30 min innan servering. Om du tycker att såsen är för tjock så kan du späda ut den med lite vatten.
Blanda persilja i såsen precis innan servering.
500 g torkade kikärtor
1 msk bikarbonat
1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök
3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt)
4 st vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
Kryddor:
2 tsk kumminpulver (inte spiskummin)
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
Ytterligare tillsättning:
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering
Mild tahinisås (vegansk tahinisås hittar du HÄR!)
1 dl tahini (sesampasta)
3 dl vanlig mild yoghurt
1 pressad citron
0,5 vitlöksklyfta (kan uteslutas eller tillsättas mer om man vill ha en skarpare vitlökssmak)
1 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja
Gör såhär:
Falafel
Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat.
Låt stå minst 10 timmar, gärna 12-14 timmar. Tänk på att ha en rymlig skål med mycket vatten,kikärtorna sväller upp.
Sila av och skölj kikärtorna ordenligt. Mixa ihop till en massa med stavmixer eller matberedare.
När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, ca 30 min, du kan även förbereda smeten flera timmar innan den ska friteras, håller sig bra i kylen upp till 12 timmar.
Du kan även frysa in falafelsmet upp till 3 månader. Tina upp i rumstemperatur.
Precis innan fritering blandar du bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt.
Forma din falafel i önskad storlek, det finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form.
Funkar även att forma falafeln med handen eller 2 skedar. Hetta upp olja och fritera i ca 3 min på varje sida.
Servera med mycket grönsaker, tahinisås, pickels och pitabröd eller pommes.
Sås
Blanda tahini, salt, citron och vitlök i en skål.
Vispa med en handvisp eller gaffel tills den blir en fast massa.
Lägg i yoghurt och blanda ordentligt, gärna med en stavmixer.
Ställ i kylen i ca 30 min innan servering. Om du tycker att såsen är för tjock så kan du späda ut den med lite vatten.
Blanda persilja i såsen precis innan servering.
tisdag 14 mars 2017
Röd quinoa med Tomatsås och halloumi
4 portioner
Tomatsås
1 liten bit rotselleri (50-100g)
1 bit röd peppar efter styrka
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
salt och peppar
Quinoa
65 g babyspenat, går även med vanlig spenat
4 port röd quinoa
1/2 kruka persilja
1 citron
400 g halloumiost
1 tsk olja
300 g svarta oliver
1. Tomatsås: Ansa och skiva sellerin. Dela, kärna ur och strimla chilin.
2. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan i en kastrull. Pressa i vitlöken. Häll på tomaterna och låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Quinoa: Mixa spenat, persiljan och riv skalet av citronen.
4. Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen.
5. Halloumi: Skiva och stek halloumin i oljan i en stekpanna.
6. Låt oliverna rinna av.
7. Vänd ner citronskalet och persiljan i quinoan och fluffa upp den med en gaffel. Skär resten av citronen i klyftor.
8. Servera quinoaen med tomatsås, halloumi, oliver och citronklyftor.
Tomatsås
1 liten bit rotselleri (50-100g)
1 bit röd peppar efter styrka
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
salt och peppar
Quinoa
65 g babyspenat, går även med vanlig spenat
4 port röd quinoa
1/2 kruka persilja
1 citron
400 g halloumiost
1 tsk olja
300 g svarta oliver
1. Tomatsås: Ansa och skiva sellerin. Dela, kärna ur och strimla chilin.
2. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan i en kastrull. Pressa i vitlöken. Häll på tomaterna och låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Quinoa: Mixa spenat, persiljan och riv skalet av citronen.
4. Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen.
5. Halloumi: Skiva och stek halloumin i oljan i en stekpanna.
6. Låt oliverna rinna av.
7. Vänd ner citronskalet och persiljan i quinoan och fluffa upp den med en gaffel. Skär resten av citronen i klyftor.
8. Servera quinoaen med tomatsås, halloumi, oliver och citronklyftor.
söndag 5 mars 2017
Rådjursfile med blomkålsbakelse, kantareller och vinsås
4 port
Ingredienser:
Blomkålsbakelse1 st blomkålshuvud
1 dl vispgrädde
40 g nyriven parmesanost
2 st ägg
0,5 st rivet skal av citron
salt och vitpeppar efter smak
1 st pressade vitlöksklyftor
lite tyffelsmör (kan uteslutas)
Rödvinsås
Rådjursfile 450 g
Förvällda kantareller
Gör så här
Tillaga köttet i sous vide.
Sätt ugnen på 225°C.
Koka blomkålsbuketterna med salt, ordentligt mjuk. Cirka 15 minuter.
Stöt dem till ett mos och rör ner grädde, ägg, citronskal,ost och kryddor.
Lägg purén i små portionsformar.
Grädda i ugnen cirka 25 minuter.
Parallellt gör såsen enligt recept.
Servera med smörstekta kantareller, sallad
Ingredienser:
Blomkålsbakelse1 st blomkålshuvud
1 dl vispgrädde
40 g nyriven parmesanost
2 st ägg
0,5 st rivet skal av citron
salt och vitpeppar efter smak
1 st pressade vitlöksklyftor
lite tyffelsmör (kan uteslutas)
Rödvinsås
Rådjursfile 450 g
Förvällda kantareller
Gör så här
Tillaga köttet i sous vide.
Sätt ugnen på 225°C.
Koka blomkålsbuketterna med salt, ordentligt mjuk. Cirka 15 minuter.
Stöt dem till ett mos och rör ner grädde, ägg, citronskal,ost och kryddor.
Lägg purén i små portionsformar.
Grädda i ugnen cirka 25 minuter.
Parallellt gör såsen enligt recept.
Servera med smörstekta kantareller, sallad
lördag 4 mars 2017
Proteinbröd
1 litet bröd
Ingredienser
1 dl finhackade mandlar
1 dl solrosfrön
2 dl havregryn
1 msk bakpulver
170 g keso
salt
2 ägg
120 g äggvita (kan ersättas av 2 ägg)
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla ingredienserna i en bunke.
Häll smeten i en brödform iklädd bakplåtspapper och grädda i cirka 40 min längst ner i ugnen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)