Lyxig kladdkaka som bäst avnjuts i små munsbitar till kaffe eller ett glas rödvin.
Botten
200 g smör
270 g strösocker
100 g ägg
120 g vetemjöl
40 g kakao
12 g vaniljsocker
5 g bakpulver
Kola
200 g vispgrädde
180 g strösocker
100 g ljus sirap
100 g mörk choklad 70%
100 g smör
Rostad hyvlad mandel
Gör så här:
Botten
- Sätt ugnen på 150 grader
- Smält smöret
- Lägg sockret i bunken och häll över smöret. Rör ordentligt, gärna med elvisp.
- Tillsätt äggen lite i taget och blanda sedan i övriga ingredienser.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten
- Grädde i ugn i ca 27 minuter
- Tar ur botten ur långpannan och tryck ner kanterna, kakan skall vara jämn. Låt svalna
Kola
- Koka upp grädde socker och sirap till kolan.
- Blanda i chokladen och koka till 114 grader.
- Rör i smöret
Montering
- Bred kolan ovanpå den avsvalnade bottnen.
- Strö över rostad hyvlad mandel.
- Sätt formen i kulen tills kolan stelnar
- Dela kakan i små munsbitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar