lördag 8 juni 2019

Tomatpaj

6 portioner

Ingredienser

Pajskalet
125 g smör
2 msk vatten
3 dl vetemjöl

Fyllning:Ca 20 st cocktailtomater
1 purjolök eller 2 röda lökar
1 näve färska basilikablad
3 ägg
250 g lagrad riven ost
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk eller grädde
Salt

Gör såhär:
Blanda samman mjöl och smöret som är skuret i mindre bitar. Blanda gärna allting i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en 28 cm pajform, och låt en bit av degen komma över pajformens kant och vik ner den. Gör så för att degen inte ska krympa ihop. Nagga med gaffel och låt stå i kylskåpet ca 30 min. Värm sedan ugnen till 200°, förgrädda pajskalet i 10-12 min. Ställ åt sidan.

Dela tomaterna i halvor och ställ åt sidan. Strimla löken i tunna strimlor. Blanda ägg, grädde, créme fraîche, salt och peppar till en klumpfri smet. Blanda i osten, basilikan och purjolök i smeten och rör om. Häll smeten i pajskalet, garnera med tomaterna och baka sedan i nedre delen av ugnen i ca 30-35 min.

Låt pajen svalna och servera som den är med sallad och tsatsiki eller som tillbehör till grillat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar