lördag 24 november 2018

Äppelpaj med saltkolasås

Kolasås
100 g glykos
180 g strösocker (2 dl)
175 g grädde (1,75 dl)
50 g smör
5 g flingsalt (1 tsk)

Smuldeg
100 g smör, rumstempererat
30 g strösocker (2 msk)
120 g vetemjöl (2 dl)
60 g havregryn (1,5 dl)
8 g vaniljsocker

Fyllning
4-5 äpplen, gärna Ingrid-Marie
kanel och strösocker
80 g pekannötter
Servering
500 g vaniljglass

Kolasås
Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven.

Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.

Smuldeg
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg. 

Fyllning
Skala och skiva äpplerna i lagom stora bitar. Lägg äppelbitarna i en rund keramikpajform, strö kanel, strösocker och pekanötter. Häll över kolasåsen och smula över smuldeg.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 30-35 min. Ta ut och låt svalna.

Servera med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar