tisdag 23 januari 2018

Libysk köttgryta

4 portioner

Ingredienser

500 g benfri grytkött
300 g kokta kikärtor
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
3-4 msk tomatpuré
2 dl risoni eller vermicelli
Olja till stekning
Saften från 1 citron
Ca 1 liter vatten
1 tsk gurkmeja
1 tsk sjukryddor
1 tsk chili- eller paprikapulver
2 st buljongtärningar
2 st lagerblad
Salt & peppar
1 msk torkad mynta

Gör så här:

Kär köttet i små tärningar och hacka löken.
Hetta upp olja i en gryta och stek löken. Tillsätt köttet, pressad eller finhackad vitlök, gurkmeja, sjukryddor, chilipulver, peppar och stek tills köttet får färg. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Häll över 1 liter vatten, smula i buljongtärningarna, smaksätt med salt och blanda med lagerbladen.

Låt soppan puttra under lock på medelvärme i ca 45 min, tills köttet är mört. Blanda i kikärtorna, koka i 10-15 min till. Tillsätt risoni eller vermicelli och koka några minuter till, tills pastan är färdigkokt. Om soppan känns för tjock kan du späda ut den med lite mer vatten och låta sjuda lite till. Stäng av värmen och smaksätt soppan med citron och mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar