onsdag 15 mars 2017

Falafel med sås

Falafel, 6 portioner

500 g torkade kikärtor
1 msk bikarbonat
1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök
3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt)
4 st vitlöksklyftor
1,5 tsk salt

Kryddor:
2 tsk kumminpulver (inte spiskummin)
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar

Ytterligare tillsättning:
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering

Mild tahinisås (vegansk tahinisås hittar du HÄR!)
1 dl tahini (sesampasta)
3 dl vanlig mild yoghurt
1 pressad citron
0,5 vitlöksklyfta (kan uteslutas eller tillsättas mer om man vill ha en skarpare vitlökssmak)
1 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja

Gör såhär:
Falafel
Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat.
Låt stå minst 10 timmar, gärna 12-14 timmar. Tänk på att ha en rymlig skål med mycket vatten,kikärtorna sväller upp.
Sila av och skölj kikärtorna ordenligt. Mixa ihop till en massa med stavmixer eller matberedare.
När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, ca 30 min, du kan även förbereda smeten flera timmar innan den ska friteras, håller sig bra i kylen upp till 12 timmar.
Du kan även frysa in falafelsmet upp till 3 månader. Tina upp i rumstemperatur.
Precis innan fritering blandar du bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt.
Forma din falafel i önskad storlek, det finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form.
Funkar även att forma falafeln med handen eller 2 skedar. Hetta upp olja och fritera i ca 3 min på varje sida.
Servera med mycket grönsaker, tahinisås, pickels och pitabröd eller pommes.


Sås
Blanda tahini, salt, citron och vitlök i en skål.
Vispa med en handvisp eller gaffel tills den blir en fast massa.
Lägg i yoghurt och blanda ordentligt, gärna med en stavmixer.
Ställ i kylen i ca 30 min innan servering. Om du tycker att såsen är för tjock så kan du späda ut den med lite vatten.
Blanda persilja i såsen precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar