onsdag 13 maj 2015

Surdegsbröd på råg

1 bröd

Ingredienser
5½ dl vatten
350 g rågsurdeg
5 g jäst
660 g vetemjöl
180 g rågmjöl
10 g salt

Gör så här:

  1. Blanda vatten, surdeg, jäst, vetemjöl och rågmjöl och knåda ca 3 minuter på låg hastighet. Arbeta ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet. Tillsätt salt och kör 2 minuter till. Degen skall vara len och ganska lös.
  2. Låt degen vila under lock i 2-3 timmar. Stöt degen en gång under tiden.
  3. Skrapa ut degen på en mjölad arbetsbänk och vik in kanterna mitt mitten med degskrapan. För över degen med skarven uppåt till en jäskorg. Strö över lite mjöl och ställ i kylskåp över natten (ca 10 h).
  4. Ta ut ur kylen och låt stå i ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt i ugnen som skak bli varm. Stjälp upp bröder på den varma plåten och snitta brödet i ett snyggt mönster. Sätt in plåten och sänk temperaturen till 225 grader. Spruta också in lite vatten med en blomspruta.
  6. Öppna luckan 2 gången under gräddningen. Grädda i ca 40 minuter tills brödets innertemperatur är 98 grader.
  7. Låt bröder svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar