lördag 24 januari 2015

Baguette

3 bröd
800 g Vetemjöl Special
50 g jäst
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl vatten, 37°C
15 g salt
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt.
  2. Tillsätt mjölet
  3. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  5. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  6. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, drygt 30 cm långa.
  7. Lägg längderna på plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  8. Värm ugnen till 250°C (varmluft 225 °C). Pensla längderna med kallt vatten. Skär några snitt med mycket vass kniv. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°C (varmluft 220 °C). Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar