tisdag 1 januari 2013

Stuvade makaroner

4 personer

Ingredienser:

5 dl gammaldags ideal makaroner
4 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 rågad msk smör
malen muskotnöt
en nypa salt och några varv nymalen svartpeppar från pepparkvarnen
ev lite finhackade färska örter för garnering

Koka upp vattnet för makaronerna enligt anvisning på paketet.

Under tiden du väntar på att vattnet skall koka upp så lägger du i smöret i en kastrull på svag värme och väntar tills det smälter. Häll därefter i vetemjölet i smörblandningen och rör runt med en slev eller visp. Märker du att det blir allt för torrt redan från början så tillsätt lite mer smör.

När smöret och vetemjölet har blandat sig ordentligt häll i mjölken och grädden och låt puttra på svag värme. Blanda i muskot och lite salt och peppar.

Häll ner makaronerna i det kokande vattnet och koka dom al dente. Det vill säga att det ska finnas lite tuggmotstånd kvar i makaronerna. Tänk på att makaronerna skall ned i mjölksåsen. Ett tips är att koka makaronerna ca 1 min under den koktid som står på paketet. Häll av makaronerna i ett durkslag.

Blanda nu den krämiga mjölsåsen du gjort med makaronerna.
Lägg upp på en tallrik och servera gärna dom stuvade makaronerna med med stekt falukorv, köttbullar, fläsk eller liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar